Masterclass ‘t Verskil zaterdag 16 september 2023

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 20:59

Deze masterclass is voor sociale en artistieke professionals die theater (willen) inzetten voor talentontwikkeling, verbinding en om sociaal maatschappelijke thema’s op de agenda te zetten.


Zowel nuttig voor theatermakers die willen leren hoe je samen met mensen rondom een sociaal thema werkt als voor sociale creatieve professionals die willen leren hoe theater in te zetten.

Het woord theater kan afschrikken. Tegelijkertijd is participatief theater een rijke methode die impact kan maken bij gewone mensen om hun eigen creativiteit en kracht te ontdekken, hun stem te laten horen. Het verbindt en je kunt een maatschappelijk thema voelbaar maken en een dialoog openen over taboe onderwerpen en maatschappelijke uitdagingen. 

‘t Verskil  werkt samen met brongroepen vanuit persoonlijke verhalen en sociale vraagstukken, naar empowerment, verbinding, dialoog en bewustwording. We nemen je mee in de technieken van Boal’s theater van de onderdrukten, Bogart’s Viewpoints (met uitstapjes naar improvisatie, fotografie, muziek en andere vormen). Door een combinatie van zelf ervaren en reflectie ontdek je hoe snel je tot materiaal kunt komen en de diepte in kunt gaan met een nieuwe groep. Hoe je daarop doorbouwt. Hoe je in verschillende fasen verschillende rollen hebt in het faciliteren van het creatieve maakproces. We delen een aantal van onze meest succesvolle oefeningen en bespreken wat belangrijk is bij de uitvoering. Daarbij stemmen we af op jouw leerbehoefte en vragen op dat moment. 

We putten uit ervaringen in het werken met thema’s als niet gezien worden, de schone schijn ophouden, mentale gezondheid en (gedachten aan) zelfdoding bespreekbaar maken, prestatiedruk, overleven in bestaansonzekerheid. Steeds samen met de brongroep die zelf ervaring en kennis heeft over hoe het is te overleven onder bepaalde sociale omstandigheden. Die zelf ook talenten en krachten hebben die vaak nog ongezien zijn, verhalen die vaak niet gehoord zijn en met onvervulde wensen en dromen. 

 

Vragen die aan bod kunnen komen:

Hoe werk je samen met een gemeenschap? Hoe werk je vanuit eigen verhalen?  Hoe vind je en betrek je mensen? Hoe geef je hen een podium? Hoe werk je met een diverse groep met verschillende talenten en uitdagingen, leeftijden, achtergronden? Hoe creëer je een veilige open sfeer, waar mensen zich welkom voelen en elkaar aansteken in het creatieve maakproces? Hoe kom je snel tot materiaal om een voorstelling te maken? Hoe zorg je voor artistieke kwaliteit terwijl je vanuit eigenaarschap van de groep werkt en vanuit de urgentie van een gevoeld probleem? Hoe gebruik je de kracht van humor en spelplezier om ook, zonder dwang, de diepte in te gaan? 

Aanmeldingsformulier

Kunst, cultuur en het sociale domein komen steeds vaker samen en dat is goed nieuws. Verdiep je en leer door hoe je participatief theater inzet met jouw brongroep in jouw praktijk.

Waar en wanneer

DOAS, Cornelis Trooststraat 48, Ruimte Illustere figuren. 

Zaterdag 16 september 2023, 10.00 tot 17.00 uur.

Kosten

75,- inclusief lunch

Over de facilitators

Carolien Tiedema

Frank Elsdijk

Poster Masterclass PDF
PDF – 643,5 KB 12 downloads
Poster Masterclass JPG
Afbeelding – 2,4 MB 12 downloads

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Petra
een maand geleden

Ik ga graag het avontuur aan. Ben kwaliteitsverpleegkundige, maar mijn contract wordt niet verlengd na eind 2023. Dit omdat mijn leidinggevende (regiomanager de Noorderzorg) ziet dat mijn kwaliteiten op een ander vlak liggen er op dat vlak op dit moment geen ruimte binnen de organisatie is. Ik hou van zelfontplooiing, dus dit lijkt mij een uitgelezen kans om totaal iets anders te ervaren.

Petra